Bitcoin születésnap. 10 éves a bitcoin - Az összeomlás éve | alapblog


A buborék kipukkanása után sokan a halálát, vagy legalábbis az eljelentéktelenedését vizionálják. Igazolva látják, hogy a legnagyobb kriptopénz a modern kor tulipánhagymája. A közelmúlt eseményeire azonban érdemes távolabbi perspektívából is ránézni, és a tízéves születésnap alkalmából áttekinteni a bitcoin piacának eddigi történetét. Nekem úgy tűnik, hogy az utóbbi év hatalmas árzuhanása ellenére a bitcoin háza táján — egyelőre legalábbis — bitcoin születésnap a legnagyobb rendben.

Az abnormális mértékű mánia lecsengése után — a tulipánhagymával ellentétben — a korábbinál jóval magasabb szinten stabilizálódhat az árfolyam.

10 éves a Bitcoin

Ráadásul az elmúlt három év és az azt megelőző időszak áralakulása megdöbbentő párhuzamot mutat. Tulajdonképpen mindez korábban egyszer már megtörtént. Ha az események csak a szokásos mintát követik a jövőben is, akkor minden okunk megvan az optimizmusra. A kezdeti időszak A hasonlóság kifejtése előtt azonban kezdjük a sztorit az elején. A genezis blokk Ez nem is volt baj, hiszen a bányászprogram bitcoin születésnap még jócskán tartalmazott kritikus hibákat, ebben az időszakban a kriptopénz még könnyen támadható és sérülékeny volt.

Azonban különösebben nem akarták támadni, hiszen a bedöntésétől senki sem remélhetett pl.

Boldog születésnapot Satoshi!

A következő hónapok a program hibáinak felderítéséről és javítgatásáról szóltak. Mindezt egy maroknyi lelkes kriptográfus és programozó végezte önkéntesen, akkor még Satoshi vezetésével. Őt gyorsan pénzt keresni személyesen azok sem ismerték, akik együtt dolgoztak vele. A közösség az interneten tartotta egymással a kapcsolatot, a munka a virtuális térben folyt. A munka hamarosan kézzel fogható gyümölcsöt is hozott, hiszen Egy Laszlo Hanyecz nevű magyar származású amerikai vásárolt két pizzát, a tranzakció pedig 0,25 centre értékelte be a bitcoint.

Ugyanebben az évben jelentek meg az első bitcoin tőzsdék is. Ugyan kevés szereplővel és minimális likviditással, bitcoin születésnap ezek már folyamatos árjegyzést biztosítottak. Ennek az évnek a végén tűnt el Satoshi is a színről, róla azóta nem hallottunk. Minden bizonnyal úgy érezhette, hogy a műve nagyjából elkészült, legalábbis stabilan működik, innentől kezdve már nem az ő feladata csiszolgatni és szépítgetni azt.

Bitcoin születésnap bitcoin növekvő ismertségével párhuzamosan pedig nőtt annak is az esélye, hogy elveszíti inkognitóját. Egyre többen voltak kíváncsiak az ő valódi személyazonosságára, ha jelen marad, azt előbb-utóbb valaki kinyomozza. Ezt pedig mindenáron igyekezett elkerülni. Amúgy is, a bitcoin köré szerveződött tehetséges programozók közül volt kinek átadnia a stafétabotot.

10 éves a bitcoin – Az összeomlás éve

A következő évben, ben már volt is egy mini mánia a bitcoin piacán, amit még mindig kevés szereplő, bitcoin születésnap likviditás, alacsony piaci kapitalizáció és könnyen manipulálható árfolyam jellemzett, ezért ennek a mániának különösebb jelentőséget nem bitcoin születésnap. A sztori bemutatását től kezdődően grafikonokkal megtámogatva folytatjuk. Ezeken jól látszik, hogy a piaci események négy élesen elkülöníthető szakaszra bonthatók, mindegyik időtartama nagyjából egy év.

Az időszakokat külön-külön is ismertetjük. Alátámasztva azt a korábbi állításunkat, hogy ezek a szakaszok ismétlődnek, és a közelmúlt eseményei meghökkentő hasonlóságot mutatnak a korábbiakkal, a történet hátralevő részét négy év eltéréssel, párhuzamosan mutatjuk be. Életjelek éve és A tőzsdék forgalma ben már kezdett számottevővé válni, és ebben a környezetben a bitcoin születésnap egy viszonylag egyenletes tempójú, határozott emelkedéssel az év eleji 6 dolláros árát megduplázva fejezi be az évet.

Kísértetiesen hasonlóan bitcoin születésnap Ezekben az években a bitcoin egészséges életjeleket mutatott. A Mánia éve és Szintén nagyon hasonló jellegű és árfolyamalakulása. Kisebb-nagyobb törések által tarkítva, de alapvetően végig felfelé tendáló piacon az év utolsó hónapjaiban végképp elszabadul az őrület és kiteljesedik a mánia.

Asset Management

Az árfolyam decemberben tetőzik, banben pedig 20 ezer dollár közelében. Az Összeomlás éve és A mániából való kijózanodás, az árfolyam összeomlása szintén ugyanazon forgatókönyv alapján zajlik ben és ban is. A nagy kilengésekkel tarkított egész éves zuhanás után a töredékére esik az ár illetve dollár közelébe.

Ezúttal a grafikonon ábrázoltuk az előző év decemberét bitcoin születésnap, hiszen mindkét esetben akkor tetőzött a mánia.

Így be tudjuk azonosítani, hogy az összeomlás pontosan milyen árszintről indult el. A Vergődés éve és talán Az összeomlás után érdektelenségbe fulladó kereskedéssel telik ela bitcoin a és dollár közötti ársávban vergődik. Valójában a vergődés nem tart egész évben, hiszen novemberben felfelé kilép a sávból, és attól kezdve már ismét határozott életjeleket kezd mutatni.

Így fordulunk át a következő évbe, hogy a ciklus megismételje önmagát. Nagy kérdés, hogy vajon is a vergődés éve lesz-e. Mit tartogat a jövő?

opciók vásárolni csere hogyan rajzoljon trendvonalat egy diagramra

Ha a múltbéli analógiát komolyan vesszük és alkalmazzuk a jövőre is, akkor ben a bitcoin ára nagyjából 3 és 4 ezer dollár körül vergődhet, ban életjeleket mutatva megközelítheti a tízezret, majd ben jöhet az újabb mánia.

De egyáltalán nem vennék mérget rá, hogy valóban így is fog történni. Ugyanis ez a predikció csak a múlt ritmusának vak kivetítése a jövőre, különösebb megalapozottság nélkül. A magyarázat nyomában Megnyugtatóbb lenne valamifajta hihető magyarázatot találni a történtekre, vagy legalábbis ráérezni az események logikájára, amiből aztán érthetővé válik, hogy vajon miért pont úgy és olyan sorrendben zajlottak le a dolgok, ahogyan.

Ebből talán világossá válhat, hogy milyen hatások idézték elő tól kezdődően a régi minta újrajátszását, és bitcoin születésnap reális-e, hogy ez folytatódik a jövőben is. Mindez segíthet beazonosítani azokat a kritikus tényezőket, amelyek kitéríthetik az eseményeket a megszokott kerékvágásukból. Azt gondolom, hogy a bitcoinba kódolt működési szabályok és az emberi természet sajátos kölcsönhatása éppen egy olyan hihető magyarázattal szolgál, amelyet keresünk.

Lássuk miért. A lehetséges magyarázaton elgondolkodva eszünkbe juthat, hogy az áralakulásban megfigyelt négyéves periódus máshonnét is ismerős lehet. Valóban, a bitcoinok keletkezési üteme épp négy évente feleződik. A kezdeti időkben még 50 újonnan teremtett bitcoin járt annak a bányásznak, aki megtalált egy blokkot.

Később azonban a bányászok jutalma a program előírásainak megfelelően már kétszer is feleződött, először ben 25 bitcoinramajd ban 12,5 bitcoin születésnap. Épp az Életjelek éveiben. Vajon ez valami véletlen lenne? Szerintem nem az. Egy feleződés drasztikusan csökkenti az új bitcoinok kínálatát, ami árfelhajtó hatású. És valóban, az Életjelek éveiben szép és viszonylag egyenletes áremelkedést figyelhettünk meg. A kínálat csökkenése ugyan egy hirtelen, drasztikus esemény, de ez a piac bitcoin születésnap nem éri váratlanul.

Mindenki pontosan tudja előre, bitcoin születésnap mi és nagyjából mikor fog bekövetkezni, számítanak rá, van idejük felkészülni. Éppen ezért a feleződés csak fokozatos, időben elnyúlt bitcoin születésnap idéz elő. A mértékét tekintve pedig ha jobb híján azt feltételezzük, hogy a bitcoin piacára egyenletes tempóban érkezik új pénz, vagyis a nettó pénzáram időben állandó amúgy ezt nincs különösebb okunk feltételezniakkor az árnak a duplájára kéne emelkednie és nocsak, az Életjelek éveiben pont a duplájára növekszik az árszint.

A magyarázatunk szerint az emberi természet hajlama a mániákus buborékfújásra ekkor szépen lassan, de visszavonhatatlanul aktiválódik. A határozottan és egyenletesen emelkedő bitcoin születésnap egyre többek figyelmét kelti fel. A felerősödött figyelem újabb keresletet és áremelkedést generál.

Az újabb áremelkedés pedig még többek figyelmét kelti fel. Működésbe lép a pozitív visszacsatolás, egyre határozottabban bontakozik ki a felfelé törő spirál.

Bitcoin születésnap sztori a címlapokra kerül, a háziasszonyok is rohannak bitcoint vásárolni. Elérkeztünk a Mánia éveihez.

Ami ezután következik, az szükségszerű, a mániák elmaradhatatlan része. Az abnormális szintre emelkedett hájpot nincs ami tovább hajtsa. Mindenki megvette már meghatározzák az opció értékét bitcoinjait, további kereslet már nem tud generálódni. Elindul a lejtmenet és nincs ami megállítsa.

Az Összeomlás éveiben a töredékére esik az árfolyam. Az újságok temetik a bitcoint. Azt írják, hogy ez is csak egy tulipánhagyma volt. Csakhogy a bitcoint valójában az mégiscsak megkülönbözteti a tulipánhagymától, hogy az árszint a mánia lecsengése után, a Vergődés évében jóval magasabban stabilizálódik, mint a mániát megelőző Életjelek évében.

gyors pénz az interneten vélemények kereskedés a tőzsdén demo számlával

A Vergődés éve arra szolgál, hogy teljesen megtisztuljon a piac. A bitcoinról már nincs szó az újságokban, még csak nem is temetik, egyszerűen csak érdektelenségbe fullad.

hogyan használjuk a trendvonalat hogyan lehet pénzt keresni a bináris opciós társprogramokon

A pánikszerű eladások ideje már elmúlt, az ár nem esik tovább. De az elkeseredett, reményvesztett, sok pénzt bukó befektetők eladásai még sokáig súlyos teherként nehezednek a piacra. A gyenge kezekből hosszú ideig tart kicsavarni az utolsó bitcoinokat is. Mire ez a folyamat lecseng, lassan el is érkezünk a bányászjutalom következő felezési időpontjához.

A tízezer bitcoinos pizzától a dark webig és az FBI-ig

A megtisztult piacon újra beköszönt az Életjelek éve. Kialakulhat-e egy újabb mánia? Vajon az események ciklikus láncolata fennmarad a jövőben is? Kialakulhat újabb mánia a bitcoin piacán?

Azt gondolom, hogy erre van esély, de több bitcoin születésnap is megakaszthatja a folyamatot.

A jó hír az, hogy a blokkok után járó jutalom jövőre menetrendszerűen biztosan feleződni fog 6,25 bitcoinra. Tehát akár ismét válhat egy újabb mániát megalapozó Életjelek évévé. Azonban szükséges feltétel még, hogy a szabályozás ne változzon globálisan ellenségessé.

Jelenleg ebből a szempontból nem rossz a helyzet. Bitcoin születésnap attól félek, hogy ha a szabályozók számára szép lassan világossá válik, hogy milyen csodák születhetnek programozható decentralizált platformok segítségével mint például az Utolsó munkahelye otthonakkor a kriptoeszközökkel kapcsolatos barátságos hozzáállás hamar ellenségessé fordulhat.

A lehetségessé váló csodák ugyanis olyanok, bitcoin születésnap működésére a szabályozóknak nincs érdemi ráhatása, az ilyesmit pedig ők nem szokták szeretni. A mániához szükséges további feltétel még, hogy a technológiában érdemi újítások szülessenek.

A felfutásnál már csak a bukás volt gyorsabb

Jelenleg a bitcoin tömeges elterjedésének és használhatóságának skálázási akadálya is van. Ugyanis a hálózat aktuálisan közel sem tud annyi tranzakciót kezelni, amennyire igény lenne egy világszerte használt népszerű pénzügyi termék esetében.

bitcoin exchange demo számla a legjobb módja a bináris opciókkal való pénzkeresésnek

Szerencsére nem kizárt, hogy ezen a téren történjen előrelépés. Ezen bitcoin születésnap probléma még a bitcoin hálózat pazarló energiafogyasztása. Nem hiszem, hogy önmagában ez megakasztana egy kialakulófélben levő mániát, de ha a bitcoint hosszú távon szeretnék sikerre vinni, akkor ezzel a kérdéssel is kezdenie kell majd valamit a közösségnek.

Ha minden feltétel teljesül, és jön is menetrendszerűen a következő kriptománia, akkor még elképzelhető az is, hogy nem a bitcoin piacán fog kialakulni. Esetleg a bitcoin egy versenytársa veszi majd át a trónt, és a következő bitcoin születésnap az lesz a középpontjában. Természetesen az sem teljesen kizárt, sőt nagyon is valószínű, hogy végül valami olyasmi történik majd, amire most még egyáltalán nem számítunk.